Sute de controale în Argeș referitoare la protecția maternității la locul de muncă

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș au făcut 138 de controale cu scopul de a afla dacă sunt sau nu respectate drepturile mamelor la locul de muncă.
11 angajatori au fost sancționați, 3 cu amenzi in valoare totală de 7500 de lei și 9, cu avertismente.
Cei care au primit amenzi au depășit termenul legal de 10 zile în care erau obligați să comunice ITM faptul că au angajate în risc maternal. Avertismente au primit angajatorii care nu au informat salariatele gravide, inclusiv prin afișare în loc public, asupra drepturilor pe care le au.

Perioada controalelor cu această temă a fost 01.01.2021-20.05.2022.

Direcția de Sănătate Publică Argeș a înregistrat 390 de dosare privind protecția maternității. Toate pentru salariate însărcinate.
Cele mai multe angajate provin din mediul industrial, 300, și au primit concediu de risc maternal. 44 de salariate au cerut să lucreze în continuare, dar prin telemuncă. Restul au rămas la locul de muncă și li s-a redus programul de lucru.

Informațiile au fost prezentate astăzi la ședința Comisiei de Dialog Social desfășurată la Instituția Prefectului județului Argeș.

Un material ce cuprinde drepturile mamelor la locul de muncă, soluțiile legale pe care le au la îndemână salariatele dacă nu le sunt respectate drepturile, dar și baza legală, poate fi descărcat de aici.