O premieră în județul Argeș, programul de screening pentru cancerul colorectal are, de astăzi, încă 5 medici participanți. Este vorba despre medici de familie din Căteasca,Săpata,Ștefan cel Mare,Mozăceni și Slobozia.

Doctorii li se adaugă altor 10 colegi ce iau parte deja la program în zona Câmpulung.
“Deja sunt sute de persoane care au fost interesate și cărora li s-au făcut teste. Lucrurile au mers foarte bine, iar numărul solicitanților este mare, mai ales că vorbim despre oameni care au apelat la cabinete de la 1 ianuarie încoace” – Tabita Stănoiu, medic coordonator al programului.

Explicații legate de cum se fac testele

– persoana vine la medic, primește un dispozitiv, dar și instrucțiunile necesare; ca să îl folosească și completează un chestionar;
– aduce proba la cabinetul medicului în maxim 7 zile;
– probele sunt trimise la laboratorul Institutului Clinic Fundeni;
– medicii primesc rezultatele;
– rezultat negativ- se repetă analiza peste 2 ani;
– rezultat care indică o afecțiune- medicul de familie programează persoana la colonoscopie la Institutul Clinic Fundeni.
Programul se adresează, în special, persoanelor vulnerabile, așadar transportul va fi asigurat.
Dacă, în urma colonoscopiei se pune un diagnostic, pacientul va primi tratament prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Instituția Prefectului județul Argeș sprijină activ proiectul „Furnizarea serviciilor de sanatate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II -Sud-Muntenia”, în cadrul PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN, în baza unui acord cu Institutul Clinic Fundeni și Fundația Renașterea.

Considerăm esențial acest proiect pentru că statisticile arată că în județul Argeș cancerul colorectal este pe primul loc în rândul afecțiunilor oncologice.
Cu ajutorul dumneavostră, sperăm că informația va ajunge la cât mai multe persoane care pot beneficia de testare gratuită, un lucru ce poate fi foarte important pentru sănătatea lor.

Din documentare a reieșit că 12 500 de argeșeni cu vârste de la 50 de ani până la 74 de ani pot beneficia de acest program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament al leziunilor precanceroase colorectale.