MESAJUL PREFECTULUI EMANUEL SOARE CU OCAZIA ZILEI EUROPEI

Ziua Europei este marcată în fiecare an la data de 9 mai, începând din 1985, când în cadrul Consiliului European de la Milano s-a luat această decizie. Data marchează ziua în care a fost pronunţată ”Declaraţia Schuman”, când, la cinci ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea, în cadrul unui discurs, plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat. Această propunere este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. În același timp, pe 9 mai se marchează Ziua Victoriei Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru români existând și o a treia semnficație- Ziua Independenței de Stat. La 9 mai 1877 a fost proclamată Independenţa României ca urmare a declanşării Războiului de Independenţă, parte al războiul ruso-turc din anii 1877 – 1878.

“În ciuda momentelor dificile, Europa a avut mereu forța de a se reinventa și de a construi o societate mai bună pentru toti cetățenii săi. Marcăm, tot astăzi, Ziua Victoriei Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii.

Ca membru al Uniunii Europene, statul român trebuie să contribuie acum la reclădirea Europei și a instituțiilor europene, afectate nu de un conflict armat, ci de o pandemie aflată în plină desfășurare. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de recâştigarea solidarităţii interne a Uniunii Europene. În fața unor astfel de amenințări, soluțiile pot fi găsite doar prin dialog și cooperare la nivel național, european și internațional.

Pentru noi, românii, ziua de 9 mai are și altă semnificație specială: marcăm Ziua Independenței de Stat a României, la 143 de ani de când Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe, spunea în fața deputaților țării: “Suntem o naţiune liberă şi independentă!”, discurs urmat de adoptarea rezoluției prin care a fost proclamată independența.

La mulți ani, Europa, la mulți ani, români, la mulți ani, familie europeană!”- a transmis prefectul județului Argeș, Emanuel Soare.