INFORMARE DE PRESĂ

Prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, a anunțat joi seara demiterea din funcție a directorului DSP, Sorina Honțaru. Șefia DSP Argeș a fost preluată de doctorul Alexandru Guiță, fost comandant al Spitalului Militar Pitești. Prefectul Emanuel Soare a explicat care au fost motivele ce au stat la baza schimbării conducerii DSP Argeș, printr-o decizie a ministrului Sănătății.

“Coordonarea activității spitalelor se realizează de către Ministerul Sănătății prin intermediul DSP. Prefectul are un rol important în acest proces, dar nu coordonează activitatea spitalelor, DSP-ul o face. Demiterile și numirile nu se fac de către prefect, ci de către ministrul Sănătății.
Ministerul este la curent, permanent, cu situația din județ, cu raportările care se fac, cu activitățile derulate, prin intermediul DSP-ului, Centrului de coordonare a intervenției, Prefecturii, etc.

Evenimentele descrise în spațiul public în ultima perioadă – legate de focarele din spitalele argeșene – evidențiază grave probleme de management al instituțiilor care coordonează activitatea spitalelor. Vor fi schimbări și în managementul spitalelor, de asemenea.

Sunt multe discrepanțe și deficiențe în activitatea DSP, iar acestea sunt legate de modul în care se fac raportările, modul în care se realizează anchetele epidemiologice, modul în care se fac circuitele în spitale, modul în care se verifică activitatea din spitale, modul în care se verifică respectarea procedurilor de către personalul medical, modul în care se comunică cu managerii și directorii medicali.

O apreciez pe doamna Honțaru, am colaborat bine, ne-am înțeles în punctele cheie ale activității. Este nevoie, însă, de o mai bună înțelegere a modului în care trebuie luate și impuse măsurile, atunci când lucrurile nu se fac cu rapiditatea și hotărârea necesare în situații de criză. Sunt sigur că noul director al DSP va prezenta toate disfuncționalitățile și le va rezolva, militărește, în cel mai scurt timp”, a declarat prefectul Emanuel Soare.