În România, noţiunea de „prefect” a apărut în Muntenia şi Moldova încă înainte de Unirea Principatelor (1859), chiar dacă cei care o reprezentau purtau de denumirea „ispravnici de judeţe” sau „ispravnici administratori”.

Noţiunea de „prefect” a fost instituită prin Legea comunală din 1 aprilie 1864, care prevedea că „prefectul, cap al administraţiei judeţene, dirige toate lucrările acestei administraţiuni, îi execută hotărârile consiliului judeţean”.

De-a lungul timpului, Instituţiei Prefectului i s-a acordat o importanţă deosebită de către domnitorii, regii sau guvernele care s-au succedat la conducerea ţării, conferindu-i puteri diferite, de la un rol cu competenţe restrânse până la cel de şef al judeţului, în funcţie de modificările asupra legilor ce stabileau poziţia prefecturilor.

După revoluţia din decembrie 1989, prin Constituţie şi Legea 69/1991 privind administraţia publică locală, prin legea nr. 340/2004 şi alte legi specifice, Instituţia Prefectului şi implicit prefectul au fost repuşi în locul şi rolul ce li se cuvine într-un stat de drept.

BROȘURĂ ANIVERSARA EDITATA DE INSTITUTIA PREFECTULUI JUDETUL ARGES