Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor,
9 Mai este data la care România marchează trei mari evenimente istorice și politice: Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat şi, nu în ultimul rând, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.
Ceremonia de astăzi ne oferă prilejul de a rememora aceste momente istorice dar şi pentru a înţelege semnificaţia lor ca piloni fundamentali ai existenței și dezvoltării naţiunii noastre.
Faptele excepţionale ale înaintaşilor cu viziune patriotică au reprezentat un obiectiv de ţară, contruit în jurul marilor valori naţionale şi morale, pentru o societate modernă.
Independența României a fost consolidată pe parcursul mai multor decenii, printr-o evoluţie constituțională, legislativă, instituțională și economică.
S-au împlinit 11 ani de la aderarea la Uniunea Europeană şi, în tot acest timp, am rămas profund atașați principiilor comune europene. Suntem determinați să ducem mai departe acest proces de integrare.
Ca parte a Uniunii, România acţionează pentru menţinerea stabilităţii, democraţiei şi prosperităţii în interiorul şi în jurul său. Ne dorim o Uniune capabilă să ofere soluţii credibile, proiecte şi politici cu viziune pe termen lung.
Prin evenimentele organizate astăzi, este important să înţelegem mesajul istoric de a face din angajamentul european al României cel mai durabil monument al independenței și al unirii naționale!
La mulți ani!